Do it yourself

Sugata Mitra, sedan 2006 Professor of Educational Technology vid Newcastle University, har lanserat en undervisningsmetod som han kallar SOLE, eller Self-Organized Learning Environments. (Se en av Mitras TED Talks om bakgrunden till och förklaring av projektet här.)

I korthet går metoden ut på följande. Ett antal elever, vanligtvis fyra stycken, tar med hjälp av en internetuppkopplad dator reda på svaret på en fråga de tidigare inte kände till något om, t.ex. ”Hur får man något att sluta röra sig?”. Poängen med att inte ge eleverna var sin dator utan att de får samsas om en är att ett samtal kring frågan ska uppstå. Vid nästa tillfälle ställs eleverna inför en ny fråga, denna gång tydligare kopplad till kursplanen, t.ex. ”Vem var Newton?” och ”Vilken är kopplingen mellan Newton och att få något att sluta röra sig?”. Mer utförligare beskrivningar finns här (Wall Street Journal) och här (CNN).

Filosofin bakom idén är att elever lär sig snabbare och effektivare på egen hand utan en lärare som säger åt dem vad de ska kunna, utan snarare leder in dem på rätt spår och utnyttjar deras naturliga upptäckarlust och samarbetsförmåga. Och då kom jag att tänka på ett citat av Marshall McLuhan (ständigt denne McLuhan):

Now in regard to a normal activity like instruction or education, if you were to ask a teacher, an ordinary person, “What is the business you are in?” he would say instruction; instructing the young. He would be wrong. The business of teaching is to save students’ time, not to instruct them. Anyone can learn anything if he has enough time. It’s the same with the doctor. A doctor’s job or a hospital’s job is not to cure people. It’s to cure people much faster than they would otherwise get well. It’s to save the patients’ time. When you know your business, it saves a lot of headaches and a lot of confusion. (”Television In a New Light” 1967.)

Särskilt den sista meningen, ”When you know your business, it saves a lot of headaches …” låter lovande och lockande. Är det detta som är min business, att spara tid? Mitra står förstås inte oemotsagd, och att han i vissa kretsar mer eller mindre hyllats som utbildningsväsendets frälsare bör väcka misstankar, inte minst om att hans idéer av somliga möjligen kokats ner till en förenklad quick fix. Men mer om detta nästa gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s